Heel veel mensen zijn actief op sociale media. Maar wat gebeurt er op het moment van overlijden? Hoe moet het dan met Facebook, Twitter of een mail-account? Mogen en kunnen nabestaanden daar zo maar bij? Nee dus. U hebt daar allerlei inlogcodes voor nodig.
We leggen vast wie van onze nabestaanden over de nalatenschap mag gaan. Het huis en inboedel gaan bijvoorbeeld naar de partner en veel mensen leggen ook vast waar hun kinderen en andere naasten recht op hebben. Maar met de komst van internet en alles wat daarmee samenhangt, laten we tegenwoordig niet alleen maar aardse zaken achter. Maar weten we eigenlijk wel wat daarmee gebeurt bij een overlijden?
Voordat we kunnen spreken over wat er gebeurt met onze digitale nalatenschap, moeten we eerst weten wat er allemaal tot deze erfenis behoort. Het meest voor de hand liggende virtuele stukje is Facebook. Daar komt bij dat we aardig wat persoonlijke zaken aan Facebook toevertrouwen. Vakantiefoto’s, vrienden en belangrijke momenten uit het leven, die ook na het overlijden op het sociale netwerk blijven rondzwerven. Nabestaanden worden online steeds weer op een ongemakkelijke manier geconfronteerd met het verlies. Denk maar aan de notificatie dat iemand jarig is. Dat kan heel pijnlijk zijn. Hetzelfde geldt voor Twitter, Instagram en LinkedIn. Mocht u niet zo van de sociale media zijn, dan wil dat niet zeggen dat u geen digitale nalatenschap hebt. Denkt u bijvoorbeeld alleen al aan uw emailbox.
Uw emailaccount zit achter een wachtwoord van bijvoorbeeld Google. En uw Windows account.
Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen: verzekeringen, ANWB, energieleverancier, waterschap, AH, Bol.com,etcetera etcetera. Dus is het van belang om uw nabestaanden te informeren waar ze de inlogcodes kunnen vinden, op een getikt vel papier of in een digitale kluis. Met een wachtwoord natuurlijk. Dus niet vergeten deze te noemen. Dat geldt ook voor digitale collectie aan foto’s en video bestanden. Deze collecties kunnen van grote emotionele waarde zijn voor de nabestaanden. Tot slot zijn er zaken die niet direct van emotionele waarde zijn en ook niet onder het kopje administratieve zaken vallen, maar daadwerkelijk geldwaarde hebben. Denk aan collectie e-books bij Kobo of Amazon, muziekalbums in iTunes, computergames of financiele tegoeden in de vorm van Bitcoins of andere digitale valuta.
Digitale profielen.
Als iemand komt te overlijden, zijn er verschillende mogelijkheden met betrekking tot het digitale nalatenschap. Wat betreft de sociale media wil namelijk niet iedereen dat de profielen offline worden gehaald. U kunt er ook voor kiezen om het account zo te laten als het is. Zo bestaat de persoon voort op het web, op de manier zoals het profiel op het moment van overlijden is achtergelaten. Zoals gezegd kan dit soms voor nabestaanden confronterend zijn en daarom kiezen veel mensen ervoor om de accounts te verwijderen. Er is echter een tussenweg: in memoriam. In dat geval wordt het account niet verwijderd, maar richten nabestaanden het profiel in ter nagedachtenis van de overledene.Dat biedt de nabestaanden de mogelijkheid om de persoon in kwestie levendig te houden en dit op het sociale medium te delen. De controle te verkrijgen over iemands sociale media is niet zo eenvoudig. Natuurlijk wel als u de wachtwoorden van de overledene weet. Maar is dit niet het geval. Wat dan?
Bij Facebook is de meest makkelijke optie om de herdenkingsstatus aan te vragen. U geeft aan Facebook door wie er is overleden en wanneer. U voegt documenten of berichten toe die het overlijden bevestigen en dan gaat Facebook het controleren. Zodra het verzoek is verkregen, krijgt het account de herdenkingsstatus. Het account wordt dan als het ware bevroren en krijgt de status dat de persoon is overleden. U kunt echter nog niets wijzigen aan het profiel. Daarvoor moet u zijn aangesteld als vertrouwenspersoon door de overledene.
Wilt u zelf iemand instellen als vertrouwenspersoon, zodat hij of zij na uw overlijden bij uw profiel kan? Ga dan naar Instellingen, Algemeen. U ziet dan in het middelste venster de optie Account beheren. Hier kunt u een vriend toevoegen als “Je contactpersoon voor je account met herdenkingsstatus”. Echte controle verkrijgen over het gehele profiel is een stuk lastiger. In alle gevallen dient u een verklaring van Erfrecht overhandigen. Ook voor speciale verzoeken omtrent het aanpassen van de inhoud van een account gelden strenge regels en verzoeken daartoe kunnen enkel door directe familie of erfgenamen ingediend worden. Bij Google is eveneens streng geregeld met het overdragen van persoonlijke accounts.
Digitale nalatenschap op orde maken.
U kunt uw nabestaanden een hoop geregel en geld besparen door uw digitale nalatenschap goed op orde te brengen. In de eerste plaats door de juiste personen aan te stellen voor het beheren en opzeggen van al uw accounts. Daarnaast is het verstandig om voor uzelf in kaart te brengen waar u allemaal accounts hebt. Dat scheelt uw nabestaanden een hoop zoekwerk. Tevens kunt u daarin aangeven hoe met de accounts moet worden omgegaan. Verwijderen of niet.
Met een overzicht van alle accounts en wachtwoorden is het een stuk prettiger werken om alles in goede banen te lijden. Bespaar uw nabestaanden onnodig gedoe.